Orari i Punës

Hëne - Shtunë | 09:00-12:00AM - 14:00-18:00PM

Thirrni tani: +383 44 700 125

Qka eshte renja e degjimit?

Humbja e degjimit eshte nje problem i zakonshem i shkaktuar nga zhurmat, plakja, semundjet dhe trashegimia.
Degjimi eshte nje kompleks ne veti qe perfshin mundesine per te zbuluar tingujt dhe aftesia e trurit per ti
interpretuar ato tinguj, duke perfshi tingujt e bisedes.
Faktorët që e përcaktojnë sa shumë humbja e dëgjimit do të ndikojë negativisht në cilësinë e një personi të jetës përfshin:

 • shkalla e humbjes se degjimit
 • humbja e degjimit neper frekuenca te ndryshme
 • njeri apo dy veshet e prekur
 • kompleksi i sistemit te degjimit qe nuk punojne si duhet-si veshi i mesem, i brendshem, rruget nervore, truri.
 • aftesia per ti njohur tingujt e fjales
 • historia e ekspozimeve ndaj zhurmes me ze te larte apo toksinave te barnave qe munde te demtojne degjimin
 • mosha

Problemet i shpeshte i te rriturve te moshuarve
Humbja e degjimit eshte nje nga kushtet me te zakonshme qe ndikojne ne te rritur dhe te moshuarit
Perafersisht rreth 17% ose 36mil ne Amerike raportojne disa shkalle te humbjes se degjimit.
Meshkujt kane me shume gjasa te perjetojne humbjen e degjimit se sa femrat.
Njerezit me humbje te degjimit munde te gjejne veten ne veshtiresi gjat bisedave me famile apo shoqeri.
Ata gjithashtu munde te kene veshtiresi te kuptojne keshillat e mjekut, duke u pergjigjur paralajmerimeve dhe
te rrezikut si alarmet.

Tipet e renjes se degjimit

Humbja e degjimit vjen ne shume forma.Ajo munde te shkoj nga nje humbje e lehte ne te cilin nje personit
i mungojne disa tinguj te larte, siq jane zeri i femijeve apo vajzave deri ne humbje totale te degjimit.
Ajo munde te jete trasheguar apo munde te jete rezultuar nga traumat, semundjet, medikamentet e caktuara ose ekspozimi i gjate ne zhurma me ze te larte.

Ekzistojnë dy kategori të përgjithshme të humbjes së dëgjimit.

Renie degjimi sensoro-neurale

Humbja sensoro-neurale e degjimit ndodh kur ka deme ne veshin e drendshem ose nervit auditor.Ky lloj i humbjes se degjimit eshte zakonisht i perhershem.

Renie konduktive te degjimit.

Renie konduktive te degjimit ndodh kur valet e zerit nuk munde te arrijne ne veshin e brendshem.Shkaku munde te jeti krijimi i tepert i dylli, lengu ose membrana e shpuar, infeksionet e ndryshme ne veshin e mesem etj.Trajtimi mjekesor,kirurgjikal apo aparat degjimi zakonisht munde te kthen renien e degjimit konduktiv.

Nga pikpamja e shkalles se tyre reniet e degjimit ndahen ne:

 • Renie degjimi te lehta
 • Renie degjimi te mesme
 • Renie degjimi te renda
 • Renie degjimi te thella

Reniet e degjimit te perkoheshme.

Ka disa raste kur renia e degjimit mund te jete e perkoheshme. Kjo do te thote qe jo gjithmone kur keni nje renie te degjimit ajo mund te jete permanente. Per kete aresye keshilla me e mire eshte drejtimi tek mjeku specialist, i cili eshte ne gjendje te konstatoje nese renia eshte e perkoheshme dhe te jape mjekimin perkates. Duhet theksuar se sa me shpejt te diktohet dhe te merret mjekimi, aq me shume shpresa ka per rikthimin e degjimit te meparshem. Renia e degjimit e perkoheshme mund te shkaktohet nga:
Mase e madhe dylli ne vesh,Probleme infeksioni ne vesh, Probleme te sinuseve, Probleme alergjie.

Aparate Degjimi